Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 66 contacteer ons info@horse-immo.be

BELASTING OP BUITENLANDS VASTGOED: NIEUWE WET GEPUBLICEERD

banier

De nieuwe wet inzake de hervorming van de belasting op buitenlands vastgoed werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 25.02.2021. Wat moet u hierover weten?

Voortaan ook KI voor buitenlands vastgoed.
De nieuwe wet komt er als reactie op de veroordeling door het Europees Hof van Justitie op 12.11.2020, voor het verschil in fiscale behandeling tussen Belgisch en buitenlands vastgoed. De nieuwe regeling komt erop neer dat ook aan buitenlands onroerend goed een ki toegekend wordt dat als basis zal dienen voor de belastingheffing.

Voor wie?
 De nieuwe regeling is van toepassing op belastingplichtigen die onderworpen zijn aan de Belgische personenbelasting of de rechtspersonenbelasting. De nieuwe wet heeft dus geen impact op de fiscale behandeling van buitenlands vastgoed aangehouden door vennootschappen.

Informatieronde.
Om de nodige info te verzamelen zullen eigenaars van buitenlands vastgoed binnenkort een brief ontvangen waarin gevraagd zal worden naar een beschrijving van het pand, de ligging en de verkoopwaarde ervan. Daarnaast zal men zelf spontaan aangifte moeten doen van alle aankopen en verkopen sinds 01.01.2021, en dit binnen de vier maanden vanaf de aankoop/verkoop.

Vanaf wanneer?
De nieuwe regeling treedt in werking vanaf 01.01.2021. Bedoeling is dat de fiscus tegen maart 2022 over de nodige informatie beschikt om de buitenlandse ki’s vast te stellen, zodat dit voor de eerste keer kan aangegeven worden in de aangifte voor aanslagjaar 2022 (inkomsten 2021).

Bron: wet van 17.02.2021, BS 25.02.2021

Vanaf inkomstenjaar 2021 zal de fiscus ook voor buitenlands vastgoed een ki berekenen. Eigenaars van buitenlands vastgoed zullen binnenkort een brief ontvangen waarin gevraagd zal worden naar de nodige info.

alt
resize
alt
resize
alt
resize
alt
resize

Vastgoednieuws in de kijker

news

Tips om jouw dieren warm (én gelukkig) te houden in de winter

Brrr... de vrieskou heeft zijn intrede gedaan, en dat betekent extra zorg en aandacht voor onze geliefde viervoeters. Als dierenliefhebber wil je natuurlijk dat jouw harige vrienden comfortabel en gezond blijven, zelfs als de temperaturen onder nul duiken. Geen zorgen, wij hebben een winterse overlevingsgids samengesteld boordevol tips om deze koude maanden door te komen.

Lees meer
news

De nieuwe pachtwet: dit zijn de grootste veranderingen op een rijtje!

Veranderingen zijn onvermijdelijk, en soms brengen ze een frisse bries door het vastgoedlandschap. Vanaf 1 november werd het spel van pachten in Vlaanderen herzien met het gloednieuwe Vlaamse pachtdecreet. Hieronder een overzicht van wat deze nieuwe regels nu eigenlijk betekenen.

Lees meer
news

Vlaamse landbouwgrondprijzen in de lift: dit zijn de opvallendste veranderingen in 2023 

Lees meer
news

Vlaams pachtdecreet op komst: de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

Eind vorig jaar kondigden de meerderheidspartijen het al aan: er is een akkoord over een Vlaams Pachtdecreet. Het voorstel van decreet ligt nu voor bij de Raad van State, en zal zonder onverwachte struikelblokken voor de zomer goedgekeurd worden door het Vlaams Parlement. Wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen in vergelijking met de huidige Pachtwet?  We zetten ze hier op een rijtje.

Lees meer
news

Al je vragen beantwoord over het nieuwe asbestattest.

Tegen 2040 moet Vlaanderen asbestveilig worden. Vanaf 23 november moet er voor elk gebouw van voor 2001 dat verkocht wordt een asbestattest aanwezig zijn. Deskundigen stomen zich klaar om na de zomer asbestattesten uit te schrijven. 

Lees meer
news

Wat betekent de nieuwe Belgische wetgeving voor buitenlands vastgoed?

De nieuwe wet inzake de hervorming van de belasting op buitenlands vastgoed werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 25.02.2021. Wat moet u hierover weten?

Lees meer
news

Verkooprecht voor onbebouwde landgoederen: alles wat je moet weten.

Het was één van de aandachtspunten bij de hervorming van het verkooprecht op 1 januari: voor de aankoop van een ‘onbebouwd landgoed’ bleef het tarief op 10%. 

Lees meer
news

Op zoek naar je eigen paardenparadijs? Ontdek deze alternatieven voor paardenliefhebbers.

Een paardenliefhebber voelt zich thuis waar zijn paarden zijn. Een woning met weides dichtbij is de gedroomde locatie, maar die zijn dungezaaid in Vlaanderen. Wat zijn uw opties?

Lees meer
Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button