Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 66 contacteer ons info@horse-immo.be

Vlaamse landbouwgrondprijzen in de lift: dit zijn de opvallendste veranderingen in 2023

image-banner

5 OKTOBER 2023

Vlaamse landbouwgrondprijzen in de lift: dit zijn de opvallendste veranderingen in 2023 

Volgens de meest recente bevindingen van de Landbouwbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) is de gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 22,5% gestegen. Als we het jaargemiddelde van 2022 vergelijken met de eerste helft van 2023, zien we nog eens een extra stijging van drie procent per hectare.

In de eerste helft van 2023 had een hectare landbouwgrond in Vlaanderen gemiddeld een prijskaartje van 66.288 euro. Dit vertegenwoordigt een stijging van 3% ten opzichte van het jaargemiddelde van 2022. Over de periode 2021-2023 is de gemiddelde prijs per hectare zelfs met een indrukwekkende 22,5% gestegen.

Een andere opmerkelijke ontwikkeling is de afname in de omvang van de percelen ten opzichte van het voorgaande jaar. De oppervlakte van landbouwgronden daalde met 16,5% in vergelijking met 2022. In de eerste zes maanden van 2023 bedroeg de gemiddelde oppervlakte van een perceel landbouwgrond in Vlaanderen 0,9 hectare. De kleinste percelen lagen in Limburg (0,5 hectare) en Vlaams-Brabant (0,6 hectare).

Opvallend is dat de gemiddelde prijs per hectare in de eerste zes maanden van 2023 in de lift zat in Oost-Vlaanderen (+4,7%), Antwerpen (+6,2%) en Limburg (+7,7%). In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant daarentegen was er een prijsdaling van respectievelijk -1,2% en -2,7%. Ondanks de prijsdaling blijft West-Vlaanderen de provincie met de hoogste gemiddelde prijs per hectare, namelijk 75.300 euro.

Makelaar Katrien van Horse Immo licht toe:

“In de praktijk zien we dat landbouwgrond steeds meer erkenning krijgt, vooral bij gepassioneerde dierenliefhebbers die de onschatbare waarde ervan begrijpen. De naadloze aansluiting van landbouwgrond op jouw eigen woning, biedt een grote meerwaarde aan jouw vastgoed. Wat nog interessanter is, is dat het ontbreken van deze mogelijkheid voor velen een beslissende factor kan zijn om elders te zoeken naar een andere eigendom.”

Bij Horse Immo delen we jouw passie voor dieren en begrijpen we de waarde van landbouwgrond als geen ander. Ontdek hoe dit jouw vastgoeddromen kan verrijken. Neem vandaag nog contact op met Horse Immo en laat ons je begeleiden naar jouw perfecte eigendom.

Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button