Menu
Sluiten
contacteer ons 053 60 65 66 contacteer ons info@horse-immo.be
image-banner

De nieuwe pachtwet: dit zijn de grootste veranderingen op een rijtje!

Veranderingen zijn onvermijdelijk, en soms brengen ze een frisse bries door het vastgoedlandschap. Vanaf 1 november werd het spel van pachten in Vlaanderen herzien met het gloednieuwe Vlaamse pachtdecreet. Hieronder een overzicht van wat deze nieuwe regels nu eigenlijk betekenen.

Pachttijd van minstens 9 jaar: Volgens het nieuwe decreet bepalen de betrokken partijen vrij de pachttijd, maar deze moet op zijn minst 9 jaar zijn. Bovendien moet het ook op papier worden gezet. Kortere pachten zijn toegestaan in Wallonië, maar in Vlaanderen gaan we voor de langere termijn.

Automatische verlenging: Als niemand de pacht opzegt, wordt deze automatisch verlengd voor nog eens 9 jaar. Hier geen beperkingen op het aantal verlengingen - het kan doorgaan zolang beide partijen dat willen. Wallonië houdt het op maximaal 3 verlengingen. Na dat punt eindigt het pachtavontuur vanzelf, zonder dat er een opzeg nodig is.

Lange pachten en loopbaanpacht: Voor degenen die voor de lange termijn denken is er goed nieuws. Pachten voor minimaal 27 jaar blijven een optie, evenals loopbaanpacht die automatisch eindigt bij pensionering. Maar opgelet, de pachter mag bij aanvang niet ouder zijn dan 40 jaar.

Voorkooprecht van de pachter: Het vertrouwde voorkooprecht blijft bestaan. Geen grote veranderingen hier, wat een geruststelling kan zijn voor degenen die het recht willen behouden om de grond te kopen wanneer de tijd rijp is.

Onderpacht en seizoenpacht: Pachters kunnen de grond in onderpacht of seizoenpacht geven, wat soms kan leiden tot verwarring over wie nu eigenlijk de grond bewerkt. Om meer duidelijkheid te bieden, komt er een online databank die je als eigenaar kan raadplegen.

Pachtvrij verkopen na 18 jaar: Het is nu mogelijk om in het pachtcontract op te nemen dat de grond pachtvrij kan worden verkocht na 18 jaar zonder voorkooprecht.

Bij Horse Immo zijn we gespecialiseerd in landelijk vastgoed en beschikken we over uitgebreide expertise op het gebied van pachtwetgeving, zonevreemde woningen en landbouwbedrijven. Heb je vragen of overweeg je om jouw vastgoed, weide of stukje bos te verkopen? Aarzel niet om op ons een beroep te doen; we helpen je graag.

Hoeveel is mijn eigendom waard? arrow
fav-button